top of page
Image by Sigmund

Ontdek de unieke wereld van boomvarens: Cyathea, Dicksonia en Blechnum


Boomvarens zijn een intrigerende en majestueuze groep planten die een diepe connectie met het verleden en een opvallende schoonheid uitstralen. Met hun prehistorische uitstraling en verbazingwekkende diversiteit zijn deze planten een fascinerend onderwerp voor zowel botanici als natuurliefhebbers. In deze blog nemen we je mee op een reis door de unieke wereld van boomvarens, waar we de schijnwerpers richten op enkele bijzondere soorten: Cyathea cooperi, Cyathea tomentosissima, Dicksonia antartica, Blechnum brasiliense en Cyathea brownii.


De Oorsprong en Evolutie van Boomvarens


Voordat we dieper ingaan op de unieke kenmerken van deze boomvarensoorten, is het de moeite waard om even stil te staan bij de fascinerende geschiedenis en evolutie van deze prachtige planten. Boomvarens zijn een oude plantengroep die al honderden miljoenen jaren op aarde bestaat. Ze verschenen voor het eerst in het Carboon-tijdperk, meer dan 300 miljoen jaar geleden, en speelden een belangrijke rol in de vorming van het prehistorische landschap.


Deze planten zijn nauw verwant aan varens, maar onderscheiden zich door hun houtachtige stammen, waardoor ze de naam "boomvaren" kregen. Ze hebben een prachtig vermogen om zich aan te passen aan verschillende klimaten en omgevingen, waardoor ze tegenwoordig te vinden zijn in tropische regenwouden, gematigde bossen en zelfs in bergachtige gebieden.


Cyathea cooperi: De Australische Zijdeboomvaren


Cyathea cooperi

Een van de meest opvallende en spectaculaire boomvarens is Cyathea cooperi, ook bekend als de Australische zijdeboomvaren. Deze soort is inheems in Australië en wordt gekenmerkt door zijn elegante, boogvormige fronds en zijn indrukwekkende hoogte. Met een volgroeide hoogte van 10 tot 15 meter torent deze majestueuze varen hoog boven het omringende gebladerte uit en trekt hij onmiddellijk de aandacht.


De bladeren van Cyathea Cooperi hebben een prachtige, zachte textuur die doet denken aan zijde, waardoor deze boomvaren zijn bijnaam "zijdeboomvaren" heeft gekregen.


De Australische zijdeboomvaren gedijt goed in vochtige en goed doorlatende bodems, wat hem tot een ideale keuze maakt voor tuinen en landschappen met een hoge luchtvochtigheid. Deze boomvaren voegt een vleugje exotische gratie toe aan elke buitenruimte en is een ware eyecatcher.


Cyathea tomentosissima: De Wollige Boomvaren


Cyathea tomentosissima

Een andere indrukwekkende vertegenwoordiger van de boomvarenfamilie is Cyathea tomentosissima, beter bekend als de wollige boomvaren. Deze soort is afkomstig uit de regenwouden van Nieuw-Zeeland en staat bekend om zijn opvallende 'wollige' bladeren.


De bladeren van Cyathea Tomentosissima hebben een zachte, donzige textuur. Deze opvallende eigenschap heeft deze boomvaren zijn naam "wollige boomvaren" gegeven en maakt hem tot een gewilde aanwinst voor tuinen en landschappen over de hele wereld.


Net als veel andere boomvarensoorten gedijt Cyathea Tomentosissima goed in vochtige en schaduwrijke omgevingen. Het is een ideale keuze voor tuinen die een vleugje sprookjesachtige schoonheid en mystiek willen toevoegen.


Dicksonia antartica: De Tasmaanse boomvaren


Dicksonia Antartica

Een andere intrigerende boomvaren die onze aandacht verdient, is de Dicksonia antartica, ook wel bekend als de boomvaren uit het zuiden. Deze soort is inheems in Australië, Tasmanië en Nieuw-Zeeland en staat bekend om zijn robuuste en sierlijke uiterlijk.


De Dicksonia antartica heeft een opvallende stam die bedekt is met een dicht netwerk van vezels, waardoor het lijkt alsof hij is omwikkeld met een natuurlijke mantel. Deze unieke stam draagt bij aan de aantrekkingskracht van deze boomvaren en maakt hem tot een geliefde keuze voor landschapsarchitectuur.


Deze boomvaren gedijt goed in vochtige, schaduwrijke omgevingen en is bestand tegen koude temperaturen, waardoor hij geschikt is voor gematigde klimaten. Hij kan een hoogte bereiken van 4 tot 5 meter en voegt een vleugje rustieke elegantie toe aan elke buitenruimte.


Blechnum brasiliense: De Braziliaanse Boomvaren


Blechnum brasiliense

Vanuit het zonnige Brazilië komt de prachtige Blechnum brasiliense, beter bekend als de Braziliaanse boomvaren. Deze soort staat bekend om zijn compacte formaat en sierlijke uitstraling.


De Braziliaanse boomvaren heeft prachtige donkergroene bladeren met een fijne textuur die een verfijnde uitstraling geven. Deze varen wordt niet zo hoog als sommige andere boomvarensoorten, meestal groeiend tot een hoogte van 60 tot 90 centimeter. Dit maakt hem tot een ideale keuze voor kleinere tuinen of als aanvulling op andere planten in een grotere ruimte.


Blechnum brasiliense houdt van vochtige omgevingen en gedijt goed in de schaduw, wat hem perfect maakt voor tuinen met een hoge luchtvochtigheid en weinig direct zonlicht. Deze boomvaren voegt een vleugje tropische gratie toe aan elke buitenruimte en is een welkome aanvulling op elke plantencollectie.


Cyathea brownii: Norfolk Boomvaren


Cyathea brownii

Last but not least, is er de Cyathea brownii, ook bekend als de Nieuw-Zeelandse boomvaren. Deze soort is afkomstig uit Nieuw-Zeeland en wordt gekenmerkt door zijn statige, rechtopstaande stam en zijn opvallende, overhangende bladeren.


De bladeren van Cyathea brownii hebben een prachtige, diepgroene kleur en vormen een sierlijke kroon bovenop de stam. Deze boomvaren kan een hoogte bereiken van 3 tot 4 meter, waardoor hij een indrukwekkende aanwezigheid heeft in elke tuin of landschap.


Net als veel andere boomvarensoorten gedijt Cyathea brownii het beste in vochtige, schaduwrijke omgevingen.


Unieke planten


Boomvarens zijn zonder twijfel een van de meest opmerkelijke en unieke plantengroepen op aarde. Met hun prehistorische oorsprong en indrukwekkende diversiteit zijn ze een fascinerend onderwerp om te verkennen en te bewonderen. De soorten Cyathea Cooperi, Cyathea tomentosissima, Dicksonia antartica, Blechnum brasiliense en Cyathea brownii zijn slechts enkele voorbeelden van de verbazingwekkende verscheidenheid aan boomvarensoorten die onze planeet bevolken.


Of je nu een fervent botanicus bent of gewoon op zoek bent naar een opvallende aanvulling op je tuin, deze boomvarensoorten zullen je zeker bekoren met hun unieke eigenschappen en natuurlijke schoonheid.

Comments


bottom of page