top of page

Wat zijn varens?

Varens zijn unieke en fascinerende planten die al eeuwenlang de aandacht van de mens trekt. Ze staan bekend om hun unieke fysieke kenmerken, zoals hun bladeren en hun voortplantingsstructuren, de sporen, die vaak aan de onderkant van de bladeren te vinden zijn. Er zijn meer dan 10.000 soorten varens, elk met hun eigen unieke kenmerken en leefgebieden. In het wild groeien varens in bossen, langs beekjes en watervallen, en in andere vochtige, schaduwrijke gebieden. In tuinen en binnenshuis worden varens vaak gebruikt om sfeer en textuur toe te voegen aan de omgeving.

Varens spelen al eeuwenlang een belangrijke rol in de menselijke cultuur. In veel culturen wordt aangenomen dat varens helende eigenschappen hebben en worden ze gebruikt om bijvoorbeeld hoofdpijn en ademhalingsproblemen te verhelpen. Varens zijn ook rijk aan voedingsstoffen en worden in veel delen van de wereld als voedselbron gebruikt.

Varens zijn bijzondere planten die al eeuwenlang de aandacht van mensen trekt. Met hun unieke fysieke kenmerken en culturele betekenis zijn varens niet meer weg te denken in onze huidige wereld.

Buitenvarens

Hoe worden varens gemaakt?

Het kweken van varens gebeurt grofweg in 3 stappen. Eerst het zaaien, dan het verspenen en als laatste het oppotten.

bottom of page