top of page

Verzorgingstips

De ene varen heeft wat meer aandacht nodig dan de andere varen. De blauwvaren (Phlebodium) valt bijvoorbeeld onder de 'makkelijke' varens, terwijl de venushaar varen (Adiantum) een van de moeilijkere is. Toch gelden over het algemeen dezelfde regels voor het verzorgen van varens. Hieronder lees je een aantal tips!

Water

Dit is een heel belangrijk punt bij de verzorging van jouw varen. Varens mogelijk namelijk absoluut niet uitdrogen. Check dus af en toe of de potgrond lichtvochtig is. Is dit niet het geval? Geef je varen dan van onderen water, bijvoorbeeld door hem in een emmertje met een klein laagje water te zetten. Op deze manier neemt jouw plant zelf de juiste hoeveelheid water op en voorkom je dat je veel te veel geeft. 

Licht

In huis kan je een varen het beste op een lichte plek zetten, maar niet in de volle zon. In de volle zon zullen de bladeren geel kleuren en heb je zelfs kans dat de bladeren verbranden. Zet hem wel dichtbij een raam zodat hij overdag voldoende licht krijgt. Een plek met indirect zonlicht is het beste. 

Standplaats

Varens groeien in de natuur vaak in tropische regenwouden. Een varen is daarom dol op hoge luchtvochtigheid. Een badkamer of keuken is een ideale plek. Maar ook in de woonkamer of slaapkamer zullen ze het goed doen. Zoek een plekje op waar de varen niet in de volle zon staat. Tropische varens, ofwel binnenvarens, hebben een temperatuur nodig van boven de 15 graden.

Voeding: Vanaf de lente verbruikt de varen veel energie door nieuwe bladeren te maken. Geef daarom vanaf het voorjaar tot de herfst een keer per maand plantenvoeding. Vanaf de winter is dit niet meer nodig. Dan is de plant in rustmodus en is de kans juist groot dat je een overdosis voeding geeft. Dit kan schadelijk zijn voor de varen. De wortels kunnen door de verzuring dan geen water en voedingstoffen meer opnemen en zullen afsterven.

 

Verpotten: Wordt je varen te groot voor de kweekpot? Dan is maart een geschikte maand om je varen te verpotten. Gebruik een pot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot. De ene varen groeit sneller dan de andere. Een Adiantum (venushaar) zal veel sneller groeier dan bijvoorbeeld een Asplenium.

Onderhoud: Knip bruine/beschadigde bladeren weg, zo krijgen nieuwe bladeren meer ruimte en energie om zich te ontwikkelen. Daarnaast krijg je er een mooie, vollere plant voor terug.

 

Wist je dat?

Varens klachten als hoofdpijn en een droge huid kunnen verminderen? Varens geven veel vocht af en beschikken over luchtzuiverende eigenschappen. U zorgt niet alleen voor de varens, de varens zorgen ook voor u!

Boomvaren Cyathea Cooperi
bottom of page