top of page
Image by Sigmund

Cyathea cooperi: Enkele eigenschappen van de Australische boomvaren

Cyathea cooperi (synoniem Sphaeroptiers cooperi) is een tropische boomvaren die van nature voorkomt in Australië. Het onderscheidende kenmerk van deze varen is zijn opvallende, veerachtige bladeren die uit een centrale stam omhoog groeien.


Bovenaanzicht boomvaren Cyathea cooperi


Eigenschappen van de Cyathea cooperi

 • Formaat: Deze varen kan indrukwekkende hoogtes bereiken, soms tot wel 10 meter of meer, afhankelijk van de groeiomstandigheden. De bladeren kunnen een spanwijdte hebben van meer dan 3 meter.


 • Bladeren: De bladeren van Cyathea cooperi zijn groot, glanzend en veervormig. Ze hebben een diepe groene kleur en zijn prachtig geveerd.


 • Stam: De stam van de boomvaren is bedekt met vezelachtige schubben die een aantrekkelijke textuur toevoegen. Naarmate de varen groeit, kan de stam zich vertakken in meerdere koppen met bladeren.


Verzorging van de Cyathea cooperi

Het kweken en verzorgen van Cyathea cooperi vereist enige aandacht, aangezien het een exotische plant is die specifieke omstandigheden nodig heeft. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van deze prachtige boomvaren:


 • Licht: Cyathea cooperi gedijt in gefilterd licht tot halfschaduw. Te veel direct zonlicht kan de bladeren verbranden, dus zorg voor een plek met wat bescherming tegen de felle middagzon.


 • Vochtigheid: Deze varen houdt van vochtige omstandigheden, vergelijkbaar met zijn natuurlijke habitat in de regenwouden. Regelmatig sproeien en een vochtige omgeving helpen bij het behouden van gezonde bladeren.


 • Bodem: Zorg voor een goed doorlatende, humusrijke potgrond. Het toevoegen van organisch materiaal helpt bij het vasthouden van vocht en voedingsstoffen.


 • Water geven: Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar voorkom dat de wortels in water staan. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.


 • Temperatuur: Cyathea cooperi verkiest warmere temperaturen en kan gevoelig zijn voor vorst. Bescherm de varen tegen koude temperaturen om schade te voorkomen.


De ecologische rol van de Cyathea cooperi

Naast zijn indrukwekkende uiterlijk heeft de Cyathea cooperi ook een belangrijke ecologische rol. Hier zijn enkele aspecten van de ecologische rol van deze prachtige boomvaren:


 • Schaduw en Habitatstructuur: In de regenwouden van Australië, waar Cyathea cooperi van nature voorkomt, fungeert deze boomvaren als een belangrijke bron van schaduw. De weelderige, uitgestrekte bladeren werpen een dicht bladerdak, dat de onderliggende vegetatie en de grond beschermt tegen overmatig zonlicht. Dit is vooral van belang voor jonge planten die net beginnen te groeien en voor lagere plantensoorten die schaduw nodig hebben om te gedijen.


 • Biodiversiteit: De dichte bladstructuur van Cyathea cooperi helpt bij het verminderen van verdamping door het creëren van een vochtige micro-omgeving onder het bladerdak. Dit helpt niet alleen de varen zelf om water vast te houden, maar het heeft ook invloed op de algehele vochtigheidsniveaus van het omliggende gebied. Dit kan belangrijk zijn voor andere plantensoorten en dieren die afhankelijk zijn van de vochtige omstandigheden die door de boomvaren worden geboden.


 • Waterhuishouding: De dicht vertakte wortels van Cyathea cooperi helpen bij het voorkomen van bodemerosie, vooral op hellingen en in gebieden met intensieve regenval. Door de bodem vast te houden, draagt de varen bij aan het behoud van de vruchtbaarheid van de grond en de stabiliteit van de ecosystemen waarin hij groeit.


De Cyathea cooperi, de Australische boomvaren, is een prachtige toevoeging aan elke tuin of landschap. Met zijn grote bladeren en indrukwekkende formaat trekt het de aandacht van plantenliefhebbers en natuurliefhebbers over de hele wereld. Door de juiste verzorging te bieden en te genieten van zijn unieke eigenschappen, kun je een vleugje exotische natuur in je eigen omgeving brengen met deze buitengewone boomvaren.


Cyathea cooperi


Geïnteresseerd in deze prachtige boomvaren?


Je shopt de Cyathea cooperi voor slechts €24,99 per stuk.bottom of page