top of page
Image by Sigmund

Varens: Natuurlijke luchtzuiveraars voor een gezonder huis

In de zoektocht naar manieren om de luchtkwaliteit in onze huizen te verbeteren, kijken we vaak naar moderne technologieën zoals luchtreinigers. Maar wist je dat de natuur zelf een aantal uitstekende luchtzuiveraars biedt? Varens, met hun elegante bladeren en rustgevende uitstraling, blijken krachtige planten te zijn als het gaat om het zuiveren van de lucht. In deze blogpost zullen we ontdekken hoe varens werken als natuurlijke luchtzuiveraars en welke soorten je zou kunnen overwegen om een gezondere leefomgeving te creëren.


Hoe varens de lucht zuiveren

Varens hebben unieke eigenschappen die hen in staat stellen schadelijke stoffen uit de lucht te verwijderen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Ze absorberen koolstofdioxide (CO2) en produceren zuurstof tijdens het fotosyntheseproces, net als andere planten. Maar wat varens echt bijzonder maakt, is hun vermogen om vluchtige organische stoffen (VOS) uit de lucht te filteren. VOS zijn verontreinigende stoffen die afkomstig zijn van alledaagse producten zoals verf, meubels, schoonmaakmiddelen en zelfs uit de lucht binnendringen via buitenshuisvervuiling.


Varens hebben unieke structuren op hun bladeren, genaamd trichomen, die helpen bij het absorberen en afbreken van deze VOS. De trichomen vangen de verontreinigende stoffen op en de plant breekt ze vervolgens af, waardoor de lucht in huis schoner wordt.


Luchtzuiverende varensoorten

Hoewel veel varensoorten enigszins luchtzuiverend zijn, zijn er enkele specifieke soorten die eruit springen vanwege hun effectiviteit in het verwijderen van schadelijke stoffen uit de lucht. Hier zijn enkele van de meest luchtzuiverende varensoorten die je zou kunnen overwegen:1. Nephrolepis exaltata (Krulvaren):

Nephrolepis 'Super Boston'

Deze populaire varen staat bekend om zijn uitstekende luchtzuiverende eigenschappen. Hij kan formaldehyde, xyleen en tolueen uit de lucht verwijderen. De krulvaren gedijt goed in vochtige omgevingen met indirect licht.


2. Platycerium bifurcatum (Hertshoornvaren):

Platycerium 'Netherlands'

Deze opvallende varen heeft unieke gewei-achtige bladeren en kan formaldehyde uit de lucht filteren. Hij gedijt goed bij gematigde temperaturen en hoge luchtvochtigheid.3. Asplenium antiquum (Nestvaren):


Asplenium antiquum

De Asplenium Antiquum is een opvallende varen met grote, golvende bladeren die lijken op een vogelnest, vandaar de naam Vogelnestvaren. De bladeren hebben een rijke, donkergroene kleur en een glanzend oppervlak, waardoor ze een luxueuze uitstraling hebben. De bladstructuur voegt textuur en diepte toe aan je interieur, waardoor een rustgevende en weelderige sfeer ontstaat. Deze varen kan schadelijke stoffen zoals formaldehyde, een veelvoorkomende VOS (vluchtige organische stof), uit de lucht filteren.

4. Pellaea rotundifolia (Dubbeltjesvaren):


Pellaea rotundifolia

De Pellaea rotundifolia is een charmante varen met delicate bladeren die een rond en vol bladpatroon vormen. De compacte groei van deze varen maakt hem geschikt voor zowel kleine als grote interieurs, waar hij een verfijnd accent vormt. Naast zijn esthetische waarde heeft de Pellaea rotundifolia ook luchtzuiverende eigenschappen die bijdragen aan een gezonder binnenklimaat. Deze varen kan schadelijke stoffen zoals formaldehyde en andere VOS (vluchtige organische stoffen) uit de lucht filteren.

Varens bieden niet alleen esthetische waarde en een rustgevende sfeer in huis, maar ze dienen ook als natuurlijke luchtzuiveraars. Met hun vermogen om schadelijke stoffen uit de lucht te verwijderen, kunnen varensoorten zoals de krulvaren, hertshoornvaren, nestvaren en dubbeltjesvaren bijdragen aan het creëren van een gezondere leefomgeving. Overweeg om deze luchtzuiverende varens een plekje te geven in je huis en geniet van de voordelen die ze bieden, zowel voor je gezondheid als voor de schoonheid van je interieur.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page