top of page
Image by Sigmund

Ontdek de Mooiste Parken en Natuurreservaten met Varens in Nederland deze Zomer

De zomer is de ideale tijd om de natuur in te trekken en te genieten van al het groen dat Nederland te bieden heeft. Voor liefhebbers van varens zijn er in ons land talloze parken en natuurreservaten waar deze prachtige planten in overvloed groeien. In deze blog nemen we je mee naar enkele van de mooiste plekken in Nederland waar je varens in hun natuurlijke habitat kunt bewonderen.


Varens in bos

1. Nationaal Park De Hoge Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe, gelegen in de provincie Gelderland, is een van de grootste en meest diverse natuurgebieden van Nederland. Dit park biedt een unieke mix van bossen, heidevelden, en zandverstuivingen. In de schaduwrijke bossen van het park kun je verschillende soorten varens vinden, zoals de koningsvaren en de brede stekelvaren. Maak een fietstocht of een wandeling over de goed onderhouden paden en ontdek de rijke flora en fauna van dit prachtige gebied.


2. Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland, gelegen aan de kust van Noord-Holland, is bekend om zijn duinen, bossen en valleien. De vochtige duinvalleien en schaduwrijke bossen zijn ideale groeiplaatsen voor varens. Hier kun je onder andere de adelaarsvaren en de wijfjesvaren tegenkomen. Het park biedt tal van wandel- en fietsroutes waarmee je de diverse landschappen en plantensoorten kunt verkennen.


3. Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Naast de uitgestrekte heidevelden vind je hier ook prachtige bossen en veengebieden waar varens welig tieren. De schaduwrijke paden langs beken en vennetjes zijn perfecte plekken om verschillende varensoorten te ontdekken, zoals de moerasvaren en de blaasvaren.


4. De Kaapse Bossen, Utrechtse Heuvelrug

De Kaapse Bossen, onderdeel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, bieden een betoverend boslandschap met een rijke ondergroei van varens. Vooral in de koele en vochtige delen van het bos kom je veel adelaarsvarens en dubbelloofvarens tegen. Het gebied is dooraderd met wandelroutes die je langs historische landgoederen en prachtige natuur leiden.


5. Het Speulder- en Sprielderbos, Gelderland

Het Speulder- en Sprielderbos, ook wel het "Bos van de Dansende Bomen" genoemd, is een van de oudste bossen van Nederland. Hier groeien varens in overvloed dankzij de vochtige en schaduwrijke omstandigheden. Wandelaars kunnen genieten van het mysterieuze landschap waar varens en kronkelende bomen elkaar afwisselen. Dit bos biedt een sprookjesachtige ervaring, vooral in de vroege ochtend of late namiddag.


Nederland heeft veel te bieden voor liefhebbers van varens. Of je nu door dichte bossen, over heidevelden of langs duinvalleien wandelt, je zult versteld staan van de verscheidenheid en schoonheid van deze planten. Plan deze zomer een bezoek aan een van deze prachtige parken en natuurreservaten en laat je betoveren door de groene pracht van varens in hun natuurlijke omgeving.

Comments


bottom of page