top of page
Image by Sigmund

Groen geluk: Waar kun je varens in huis plaatsen?

Varens zijn een van de oudste plantensoorten ter wereld en staan bekend om hun weelderige bladeren en luchtzuiverende eigenschappen. Deze veelzijdige planten gedijen zowel binnen als buiten, maar vandaag gaan we het hebben over de verschillende plekken in huis waar je varens kunt laten floreren.

Varen (Pteris Albolineata) in pot

1. De Woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis en een uitstekende plek voor varens. Ze voegen een vleugje natuurlijke elegantie toe aan je interieur. Plaats een grote varen in een hoek of zet meerdere kleinere exemplaren op een plank of bijzettafel. Varens houden van indirect licht, dus vermijd direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen.


2. De Badkamer

Varens zijn dol op vochtige omgevingen, wat de badkamer tot een ideale locatie maakt. De stoom van de douche zorgt voor de benodigde luchtvochtigheid. Zet een hangende varen in een decoratieve pot op een hoge plank of vensterbank om een vleugje spa-achtige sereniteit aan je badkamer toe te voegen.


3. De Keuken

De keuken is niet alleen de plek waar je heerlijke maaltijden bereidt, maar het kan ook de thuisbasis zijn voor je varen. Kies voor een aanrecht of een goed verlichte vensterbank om je varen te laten groeien. Zorg ervoor dat je regelmatig water geeft, omdat de keukenomgeving vaak sneller uitdroogt.


4. Het Kantoor

Een varen in je kantoorruimte kan een rustgevende sfeer creëren en je productiviteit verhogen. Plaats een varen op je bureau of op een boekenplank. Ze zuiveren de lucht en helpen bij het verminderen van stress, waardoor je je beter kunt concentreren.


5. De Slaapkamer

Een varen in de slaapkamer kan de luchtkwaliteit verbeteren en een rustgevende sfeer creëren. Kies voor een hangende varen boven je bed of een kleinere varen op een nachtkastje. Vergeet niet om de plant in een goed doorlatende pot te plaatsen om overtollig vocht te voorkomen.


6. Het Balkon of Terras

Hoewel we ons voornamelijk op binnenvarens hebben gericht, kun je ook varens op je balkon of terras plaatsen, mits ze voldoende schaduw krijgen. Varens kunnen een mooie aanvulling zijn op je buitenruimte.


Verzorgingstips voor Varens

Nu je weet waar je varens in huis allemaal kunt plaatsen, zijn hier nog wat verzorgingstips om je varen goed te verzorgen:

  • Water: Varens houden van vochtige grond, maar ze mogen niet in het water staan. Houd de grond gelijkmatig vochtig en vermijd uitdroging.

  • Licht: Varens gedijen in indirect licht, zoals dat van een raam met gordijnen. Ze kunnen niet goed tegen direct zonlicht.

  • Luchtvochtigheid: Varens gedijen in vochtige omgevingen. Besproei de bladeren regelmatig of plaats een luchtbevochtiger in de buurt om de luchtvochtigheid te verhogen.

  • Voeding: Geef je varen om de paar maanden wat vloeibare meststof om ervoor te zorgen dat ze voldoende voedingsstoffen krijgen.

  • Potkeuze: Kies voor een pot met goede afwatering om wortelrot te voorkomen.

Varens zijn een prachtige aanvulling op elk huis, ze brengen niet alleen een vleugje groen in je interieur, maar dragen ook bij aan een gezondere leefomgeving. Veel plezier met het laten groeien van je varenverzameling!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page