top of page
Image by Sigmund

10 Fascinerende feiten over varens die je moet weten

Bijgewerkt op: 7 jul. 2023


Close up van een buitenvaren

Varens zijn prachtige planten die al miljoenen jaren op onze planeet groeien. Hun weelderige groene bladeren en unieke reproductiemethoden maken ze tot een intrigerend onderwerp.


In deze blogpost delen we 10 fascinerende feiten over varens die je misschien nog niet kent. Lees verder om meer te weten te komen over deze verbazingwekkende planten!Feit 1 - Oeroude planten

Varens behoren tot een van de oudste plantensoorten op aarde. Ze zijn al meer dan 360 miljoen jaar aanwezig en verschenen zelfs vóór de opkomst van bloeiende planten.


Feit 2 - Geen bloemen, maar sporen

In tegenstelling tot de meeste planten produceren varens geen bloemen en zaden. In plaats daarvan verspreiden ze zich door middel van sporen, die te vinden zijn op de onderkant van hun bladeren. Deze sporen groeien uit tot nieuwe varenplanten.


Feit 3 - Epifyten

Varens kunnen zowel in de grond groeien als op andere oppervlakken, zoals boomstammen en rotsen. Varens die op andere planten groeien zonder parasitair te zijn, worden epifyten genoemd.


Feit 4 - Verdedigingsmechanismen

Sommige varensoorten hebben verdedigingsmechanismen ontwikkeld om zichzelf te beschermen tegen vraatzuchtige dieren. Bijvoorbeeld, de bladeren van sommige varens bevatten stoffen die onaangenaam smaken of zelfs giftig zijn.


Feit 5 - Varens en luchtzuivering

Varens hebben de eigenschap om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ze kunnen schadelijke stoffen opnemen en ze omzetten in zuurstof, waardoor ze uitstekende natuurlijke luchtzuiveraars zijn.


Feit 6 - Variatie in grootte

Varens komen voor in verschillende groottes, variërend van kleine varensoorten die enkele centimeters hoog worden tot reusachtige boomvarens die wel 20 meter hoog kunnen worden.


Feit 7 - Varens als fossielen

Varens hebben een uitstekende fossilisatiecapaciteit. Hierdoor zijn ze vaak te vinden als fossielen in gesteentelagen en kunnen ze ons waardevolle informatie geven over het verleden van onze planeet.


Feit 8 - Populair in de Victoriaanse tijd

In de 19e eeuw waren varens erg populair in de Victoriaanse tuincultuur. Veel mensen hadden "varenkamers" waarin ze verschillende soorten varens tentoonstelden.


Feit 9 - Medicinale toepassingen

In sommige culturen worden bepaalde varensoorten al eeuwenlang gebruikt voor medicinale doeleinden. Ze worden verondersteld diverse gezondheidsvoordelen te bieden, zoals ontstekingsremmende eigenschappen of het bevorderen van de spijsvertering. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van varens voor medicinale doeleinden, omdat sommige soorten giftig kunnen zijn.


Feit 10 - Symboliek van varens

Varens hebben ook symbolische betekenissen in verschillende culturen. Ze worden vaak geassocieerd met veerkracht, zuiverheid en een nieuw begin. In sommige tradities worden varens gezien als een symbool van geluk en voorspoed.


Varens zijn verbazingwekkende planten met een rijke geschiedenis en unieke eigenschappen. Van hun primitieve reproductiemethoden tot hun vermogen om de luchtkwaliteit te verbeteren, varens hebben veel te bieden. Of je nu een liefhebber bent van planten, geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de aarde, of gewoon wilt genieten van de schoonheid van deze groene wezens, varens hebben voor iedereen iets te bieden.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page