top of page
Image by Sigmund

Varenverzorging: Een Gids voor het Planten van Varens in het Voorjaar

Varens zijn prachtige planten die een vleugje natuurlijke elegantie aan elke tuin toevoegen. Met hun weelderige bladeren en diversiteit aan texturen zijn varens een populaire keuze voor tuinliefhebbers over de hele wereld. Als je van plan bent om varens in je tuin te planten, dan is het voorjaar een uitstekend moment om te beginnen. Hier is een stapsgewijze gids voor het succesvol planten van varens in het voorjaar.


1. Kies de juiste locatie:

  • Varens gedijen het beste in gedeeltelijke tot volledige schaduw. Zoek een locatie in je tuin waar de varens voldoende beschutting krijgen tegen de felle middagzon.

  • Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te droog. Varens geven de voorkeur aan vochtige, goed doorvoede grond.


2. Voorbereiding van de grond:

  • Graaf een gat dat twee keer zo breed is als de kluit van de varen en even diep.

  • Meng eventueel organische compost of turf door de grond om de drainage en voedingsstoffen te verbeteren.

  • Verwijder eventuele puin en onkruid uit het plantgebied.

3. Planten van de varen:

  • Verwijder de varen voorzichtig uit de pot.

  • Plaats de varen in het gat en zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit gelijk komt met het grondoppervlak.

  • Vul het gat met aarde en druk voorzichtig aan rond de basis van de varen om luchtkuilen te voorkomen.


4. Water geven:

  • Geef de varen grondig water direct na het planten om de wortels te helpen vestigen.

  • Blijf regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes, om de grond gelijkmatig vochtig te houden.


Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je jouw varens een gezonde start geven en een weelderige, groene toevoeging aan je tuin creëren. Geniet van de natuurlijke schoonheid en rust die varens aan je buitenruimte brengen!


Welke varens zijn geschikt voor in de tuin?

In Nederland gedijen verschillende soorten varens goed in tuinen, vooral omdat het klimaat over het algemeen vochtig is en de temperaturen gematigd zijn. Hier zijn enkele populaire soorten buitenvarens die goed gedijen in Nederlandse tuinen:


Dryopteris affinis 'The King'
Dryopteris affinis 'The King'

Dryopteris affinis 'The King' (Geschubde Mannetjesvaren 'The King'): Deze cultivar van de Geschubde Mannetjesvaren staat bekend om zijn imposante formaat en robuuste groei. Met zijn grote, geschubde bladeren voegt 'The King' een majestueus element toe aan schaduwrijke tuinen. Het gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan uitgroeien tot een indrukwekkende plant.
Phyllitis scolopendrium 'Angustifolia'
Phyllitis scolopendrium 'Angustifolia'

Phyllitis scolopendrium 'Angustifolia' (Smalbladige Tongvaren): Deze varensoort staat bekend om zijn unieke, tongvormige bladeren die een elegant en tropisch tintje aan de tuin geven. 'Angustifolia' gedijt goed in vochtige, goed doorlatende bodems en halfschaduw tot schaduwrijke omgevingen. Het is een opvallende keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar iets bijzonders voor hun tuin.

Kommentare


bottom of page