top of page
Image by Sigmund

Varens voor beginners: Een groene gids voor de betoverende wereld van varens

Bijgewerkt op: 3 aug. 2023


Of je nu je eerste stappen zet in de wereld van tuinieren of gewoon een nieuwe groene metgezel voor je interieur zoekt, varens zijn groene en tijdloze planten die zeker de moeite waard zijn. Deze prachtige planten hebben een geschiedenis die teruggaat tot een tijdperk ver voor de komst van de mens, en ze hebben zich aangepast en geëvolueerd om tot op de dag van vandaag te blijven gedijen.

Varen Adiantum

In deze blog proberen we je wat meer te leren over hoe je de juiste varen kiest voor jouw omgeving. Je leert hoe je ze met liefde en zorg kunt verzorgen en je ontdekt de vele manieren waarop varens jouw huis en tuin kunnen veranderen in een groen paradijs.


Een introductie tot varens:

Varens behoren tot een van de oudste plantensoorten op aarde en hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot meer dan 360 miljoen jaar geleden. Deze primitieve planten hebben unieke kenmerken, zoals bladeren die zich ontvouwen uit opgerolde knoppen, en ze zijn wereldwijd te vinden, van weelderige regenwouden tot droge woestijnen.


Het kiezen van de juiste varen:

Voordat je je hart verliest aan een specifieke varen, is het belangrijk om de juiste soort te kiezen die bij jouw omgeving past. Sommige varens gedijen in schaduwrijke plekken, terwijl andere meer licht nodig hebben. Populaire varensoorten voor binnen zijn de nestvaren, krulvaren en hertshoornvaren. Deze varens zijn relatief makkelijk te verzorgen.


De nestvaren (Asplenium): staat bekend om zijn prachtige, grote en glanzende bladeren die zich in een rozetvorm ontvouwen. Deze varen gedijt goed in indirect licht en heeft een gelijkmatig vochtige grond nodig.


Krulvaren (Nephrolepis exaltata): De krulvaren is een veelvoorkomende en geliefde varen voor binnenshuis. Deze varen heeft zachte, lichtgroene bladeren die elegant overhangen. Het gedijt goed in vochtige omstandigheden en houdt van een plek met indirect licht. Regelmatig water geven en een hoge luchtvochtigheid zorgen ervoor dat de krulvaren gelukkig blijft.


Hertshoornvaren (Platycerium spp.): De hertshoornvaren krijgt twee soorten bladeren naarmate de varen ouder wordt - een rechtopstaand, geweiachtig blad en een platter, schildvormig blad. Deze varen heeft een hoge luchtvochtigheid nodig maar heeft niet zo veel water nodig als andere varens. Een keer vergeten water te geven is daarom niet erg bij deze varen.


Voor buiten kunnen de boomvaren en koningsvaren indrukwekkende blikvangers zijn.


Varens verzorgen:

De meeste varens zijn relatief eenvoudig te verzorgen, maar ze hebben wel specifieke behoeften. Varens houden van vochtige omstandigheden en gedijen het beste in goed doorlatende grond. Plaats ze op een plek met indirect licht, zoals bij een raam met lichte schaduw. Regelmatig water geven en een hoge luchtvochtigheid zullen je varen gelukkig maken. Besproei de bladeren regelmatig om de luchtvochtigheid te verhogen. Varens zijn ook perfecte planten voor in de badkamer. Lees voor meer tips onze pagina met verzorgingstips: https://www.plantjevanmandje.nl/verzorgingstips


Varens in huis en tuin:

Varens kunnen een groen paradijs creëren in elke ruimte. Plaats hangende varens in manden of hangpotten voor een prachtig effect in je woonkamer of op je balkon. Creëer een weelderige oase in de tuin door verschillende soorten varens in schaduwrijke hoeken te planten. Combineer varens met andere schaduwminnende planten om een groen contrast te creëren. Varens gedijen in goed doorlatende grond die vocht vasthoudt, maar niet verzadigd is.

Buitenvarens

Gebruik een mengsel van potgrond en perliet of vermiculiet om een goede drainage te bevorderen. In de tuin kun je organisch materiaal toevoegen aan de bodem om de vochtretentie te verbeteren.


Varens hebben niet veel meststoffen nodig, maar af en toe een lichte bemesting kan gunstig zijn. Gebruik een uitgebalanceerde vloeibare meststof voor kamerplanten of een langzaamwerkende organische meststof voor varens in de tuin.


Veelvoorkomende problemen en oplossingen:

Net als andere planten kunnen varens te maken krijgen met enkele problemen. Bruine bladeren kunnen duiden op te veel direct zonlicht of een gebrek aan vochtigheid. Ongedierte zoals spintmijten en bladluizen kunnen varens aantasten. Controleer regelmatig je varens op tekenen van problemen en neem indien nodig actie door de omstandigheden aan te passen of het ongedierte te bestrijden.


Als beginner is het altijd aan te raden om te beginnen met varens die minder veeleisend zijn en naarmate je meer ervaring krijgt, kun je je collectie uitbreiden met andere soorten varens die misschien iets meer zorg vereisen. Zorg ervoor dat je varens plant in geschikte grond met de juiste lichtomstandigheden en pas de watergift aan op basis van de behoeften van de planten. Met de juiste zorg en aandacht moet dit helemaal goed komen!

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page